Množstvo dennej dávky potravy by malo zodpovedať množstvu dennej energie, ktorú organizmus spotrebuje.
- pravidelná strava, aspoň 5x denne (raňajky, desiata, obed, olovrant, večera),
- znížiť príjem soli na 5 g denne,
- obmedziť konzumáciu jedál a nápojov s pridaným cukrom,
- denná konzumácia ovocia a zeleniny (5 porcií),
- dodržiavanie pitného režimu, aspoň 2l tekutín denne (ideálne čistú vodu, bylinkové nesladené čaje, čerstvé šťavy z ovocia a zeleniny…),
- zvýšiť príjem vlákniny, celozrnného pečiva, cestovín a celozrnných obilnín,
- nahradiť stužené tuky (margaríny) panenskými rastlinnými olejmi (napr. slnečnicovým),
- vyberať rôznorodé bielkoviny, ktoré zahŕňajú ryby, chudé mäso a hydinu, vajíčka, fazuľu a hrášok, nesolené výrobky a semená,
- zvýšiť príjem nízkotučného mlieka a mliečnych výrobkov,
- vyberať si menšie porcie jedla.